Skip to content

Estrich podloge

Estrih ili podna glazura je betonski sloj koji se postavlja prije ugradnje podnih obloga poput pločica.

 

izrada-estriha-rijeka

Oni koji žele postaviti čvrst i bez fuga pod u novoj izgradnji ili tokom renoviranja obično koriste estrih.

On leži pred nama – a često toga nismo svjesni: estrih. U garaži, stanu ili na balkonu izravna visinske razlike, može skriti kablove i cijevi i služi kao podloga za parket ili pločice. Estrih je svestrana podloga, ali ne svaka vrsta estriha je prikladna za sve ili može se koristiti svuda.

Vrste Estriha: suvi, vlažni ili čak plutajući

Danas postoji poseban estrih za svaku namjenu, i domaći majstori moraju se suočiti sa mnogo stručnih izraza. Ovo postaje lakše kada razumijemo svrhu i mjesto upotrebe ovog poda: Ključno za izbor odgovarajuće vrste estriha je buduća upotreba. Način na koji se estrih postavlja i kako se pod gradi razlikuje se, na primjer, između garaže i stambenog prostora.

es1

Razlika prema načinu ugradnje Estrih može biti u obliku tečne mase ili suv u vidu čvrstih ploča . Postoji nekoliko tipova estriha:

Tečni estrih

Fertig pločasti estrih / Suvi estrih

Građevinski estrih, koji se meša na gradilištu.

Kako se pravilno i kvalitetno suši estrih?

Kvalitetan estrih je čvrst, suv i bez pukotina. On predstavlja sloj koji se postavlja između betonske nosive ploče i podnih obloga, čineći ga optimalnom podlogom za njih. Kako bi estrih ispunio sve standarde i kvalitete, neophodno je da se izvodi u skladu s pravilima struke i da bude adekvatno osušen. Da bi se ubrzao proces sušenja estriha, često se primjenjuje intenzivna ventilacija i zagrijavanje.

estrich 6
estrich 5
estrich 3
estrig 2
estrich 1

Mašinski podovi, mokri estrih

Pre postavljanja podnih obloga, bilo da se radi o parketu, keramičkim pločicama ili nekom trećem materijalu, ključno je pripremiti podlogu ili sloj između podnih obloga i betonske ploče na odgovarajući način. Estrih se u građevinarstvu koristi kao jedan od glavnih slojeva za glatko završavanje površina podova. Bez obzira na to da li se estrih izrađuje ručno ili mašinski, svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Odluka o tome koji tip estriha će se koristiti donosi se na osnovu projektnih zahteva, veličine površine, željenog završnog izgleda, kao i raspoloživih sredstava.

Galerija Naših radova Iza nas stoje dobre preporuke i zadovoljni klijenti, budite i Vi jedan od njih.

Adresa: 

Bulevar Vojvode

Stanka Radonjića 67

81000 Podgorica, Crna Gora

Telefon

+382 67 521 508,

+382 68 656 499,

+382 69 288 561