Skip to content

Demit fasada

Otkrijte vrhunsku Demit fasadu za vaš objekat. Naša polistirenska izolacija pruža savršenu toplotnu zaštitu i dugotrajnu estetiku. Zaštitite svoj dom od vremenskih uslova i uživajte u komfornom životnom prostoru.

Demit fasada

Demit fasade predstavljaju popularno rešenje za oblaganje spoljnih zidova u našoj zemlji. Osnova ovih fasada često čini stiropor različitih dimenzija, ali kao zamena za stiropor može se koristiti kamena vuna. Iako kamena vuna može biti skuplja opcija, nudi značajnu prednost jer je propusna za vodenu paru, omogućavajući zidovima da “dišu”. Ova karakteristika značajno smanjuje rizik od pojave buđi na zidovima tokom hladnih zimskih meseci.

Demit fasada je najrasprostranjeniji fasadni sistem

Izraz “Wärmedämmvebundsystem” na nemačkom jeziku se prevodi kao “sistem termičke izolacije sa vezom.” Ovaj sistem je poznat kao WDVS u Nemačkoj i Austriji, dok se kod nas često naziva “demit sistem.” Ovaj sistem za fasadnu izolaciju koristi različite materijale, uključujući običan ili grafitni stiropor, stirodur (EPS, XPS) i mineralnu vunu kao osnovne komponente, uz dodatne elemente kao što su veziva, lajsne, tiplovi, mrežice i drugi.

Demit fasada

Kako se postavlja demit fasada?

Demit sistem gradnje fasade sastoji se od šest slojeva ili elemenata. Prvi sloj čine termoizolacione ploče, koje su obično napravljene od stiropora i pričvršćuju se na zid pomoću specijalnih vrsta lepka, maltera ili pene. U zavisnosti od očekivanih opterećenja, mogu se koristiti i druge metode pričvršćivanja. Nakon toga sledi dvoslojni premaz visokokvalitetnim malterom koji uključuje integrisanu armaturnu mrežu. Ovaj premaz sprečava otpadanje, pucanje i krunjenje fasade.

Nakon završetka ovih slojeva, nanosi se prajmer i dekorativni završni malter različitih boja i površinskih tekstura. Možete birati između mineralnih, silikatnih ili akrilnih maltera kako biste postigli željeni izgled fasade. Demit fasada obično uključuje i završnu coklu, koja se nalazi pri samom tlu na donjem delu fasade. Cokla je posebno izložena prljavštini, pa se obično prekriva specijalnim bojama koje su odoljne prljavštini i vodi. Takođe, ponekad se koriste i materijali kao što su kamen, keramika ili drugi pločasti materijali zbog njihove dugotrajnosti i izdržljivosti.

Demit fasada
Demit fasada

Demit fasada nudi dobru toplotnu izolaciju

Danas se ne može zamisliti objekt bez izolovane fasade. Spoljašnja izolacija značajno smanjuje toplotnu provodljivost zida za čak četiri puta. Ugradnjom izolacije omogućava se projektovanje zidova isključivo u skladu sa zahtevima za nosivost i zvučnu izolaciju, što vodi u smanjenje potrošnje materijala i troškova. Takođe, spoljna izolacija ublažava pregrevanje prostorija tokom letnjih meseci, a istovremeno sprečava nakupljanje vlage i razvoj buđi ili gljivica na hladnim površinama tokom zimskih meseci.

Demit fasada predstavlja visokoperformansni sistem koji pruža hidroizolaciju, termoizolaciju i zvučnu izolaciju. Zbog toga je idealna kako za nove građevinske objekte, tako i za renoviranje starih, slabo izolovanih fasada. Ukoliko su konstrukcija i zidovi dovoljno čvrsti i izdržljivi, demit se može primeniti na različite vrste suvih podloga, uključujući salonit, stari malter, beton, i slično. Izvođenje radova je moguće u temperaturnom opsegu od 5°C do 35°C, što praktično znači da se radovi mogu izvoditi veći deo godine.

Galerija naših radova Iza nas stoje dobre preporuke i zadovoljni klijenti, budite i Vi jedan od njih.

Adresa: 

Bulevar Vojvode

Stanka Radonjića 67

81000 Podgorica, Crna Gora

Telefon

+382 67 521 508,

+382 68 656 499,

+382 69 288 561